Viniculture.pl – Blog o winie

Pierwszy nie siarkowany Szampan został wypuszczony na rynek

Drappier Champagne wypuszcza na rynek pierwszy nie siarkowany Szampan – Brut Nature Zéro Dosage Sans Souffre NV, Blanc de Noirs.

Nowy Szampan jest przeznaczony dla wszystkich którzy są uczuleni na środki konserwujące, teraz każdy może bez problemów spożywać ich produkt.

Michel Drappier mówi w wywiadzie: „W trakcie degustacji zawsze czuję siarkę. To jest powód dlaczego postanowiliśmy ograniczyć jej ilość w naszych winach”.

Siarka jest dodawana (poprzez proces siarkowania) do wina od wieków, ale Drappier wierzy, że nie jest to konieczne, pod warunkiem, że owoce w trakcie zbiorów są najwyższej jakości oraz gdy stosuje się ściśle określone techniki winifikacji.

„Stworzenie czystego i świeżego nie siarkowanego Szampana to było bardzo trudne zadanie. Głównie dlatego, że proces winifikacji zawodził ze względu na nierówną jakość  owoców winorośli oraz zróżnicowany poziom utleniania w trakcie całego procesu” – mówi Drappier.

Choć nie siarkowany Szampan jest droższy w produkcji i nie posiada potencjału starzenia jak siarkowane wersje, to można zadać sobie o sensowność takiego przedsięwzięcia ze stricte biznesowego punktu widzenia. Pan Drappier nie widzi żadnych zagrożeń.

„Popyt na nasz produkt prześciga możliwości dostawcze. Moglibyśmy go sprzedawać trzy lub cztery razy więcej” dodaje.

Źródło: Decanter.com

Exit mobile version