Nazwa: „Ripasso”
Kraj: Włochy
Region: Veneto
Apelacja: DOC Valpolicella Classico Superiore
Rocznik: 2008
Szczepy: Corvina Veronese 70%, Rondinella 25%, Corvinone 5%
Zawartość alkoholu: 13%
Typ wina: czerwone, wytrawne
Cena: ?
Data degustacji: 04.06.2011.
Oko: Rubinowe, klarowne, z jaśniejszymi refleksami.
Nos: Specyficzny sposób produkcji – ripasso – od razu wyczuwalny w kieliszku. Na wejściu dostajemy intensywne aromaty dżemowe. Jeżyna i dojrzała słodka wiśnia do wyłowienia bez najmniejszego problemu. Z czasem otwiera się coraz bardziej i z kieliszka wysypuje się przypalona skórka chleba. Muszę przyznać, że wraz z tymi ciężkimi aromatami, wino jest jednocześnie zaskakująco świeże.
Usta: wina o conajmniej takiej jakości chciałoby się mieć codziennie na swoim stole. Usta są pełne, dobrze zbudowane, taniny bardzo zaokrąglone, wino nie jest agresywne. Nuty balsamiczno-ziemne to miła niespodzianka w ustach. Długość jest umiarokowana, ale w tym przypadku to raczej nie jest minus, bo mogłoby być zbyt przytłaczające. Myślę, że do dziczyzny byłoby wręcz idealne. Może warto się zaopatrzeć w sklepie Vipdelikatesy.pl?
Ogólnie: Wino pochodzi z trzech winnic: Conca d’oro, La Groletta, De Buris należących to Tommasi Viticoltori i było starzone w beczce z dębu sławońskiego przez 18 miesięcy. WIELKI plus należy się producentowi za jego stronę internetową, której zawartość zadowoli nawet najbardziej wybrednych poszukiwaczy informacji.