Viniculture.pl – Blog o winie

Tommasi DOC Valpolicella Classico Superiore Ripasso 2008

Producent: Tomassi

Nazwa: „Ripasso”

Kraj: Włochy

Region: Veneto

Apelacja: DOC Valpolicella Classico Superiore

Rocznik: 2008

Szczepy: Corvina Veronese 70%, Rondinella 25%, Corvinone 5%

Zawartość alkoholu: 13%

Typ wina: czerwone, wytrawne

Cena: ?

Data degustacji: 04.06.2011.

Oko: Rubinowe, klarowne, z jaśniejszymi refleksami.

Nos: Specyficzny sposób produkcji – ripasso – od razu wyczuwalny w kieliszku. Na wejściu dostajemy intensywne aromaty dżemowe. Jeżyna i dojrzała słodka wiśnia do wyłowienia bez najmniejszego problemu. Z czasem otwiera się coraz bardziej i z kieliszka wysypuje się przypalona skórka chleba. Muszę przyznać, że wraz z tymi ciężkimi aromatami, wino jest jednocześnie zaskakująco świeże.

Usta: wina o conajmniej takiej jakości chciałoby się mieć codziennie na swoim stole. Usta są pełne, dobrze zbudowane, taniny bardzo zaokrąglone, wino nie jest agresywne. Nuty balsamiczno-ziemne to miła niespodzianka w ustach. Długość jest umiarokowana, ale w tym przypadku to raczej nie jest minus, bo mogłoby być zbyt przytłaczające. Myślę, że do dziczyzny byłoby wręcz idealne. Może warto się zaopatrzeć w sklepie Vipdelikatesy.pl?

Ogólnie: Wino pochodzi z trzech winnic: Conca d’oro, La Groletta, De Buris należących to Tommasi Viticoltori i było starzone w beczce z dębu sławońskiego przez 18 miesięcy. WIELKI plus należy się producentowi za jego stronę internetową, której zawartość zadowoli nawet najbardziej wybrednych poszukiwaczy informacji.

 

Exit mobile version