Kraj: Węgry
Region: Eytek-Buda
Rocznik: 2009
Szczepy: Sauvignon Blanc
Zawartość alkoholu: 13,5%
Typ wina: białe, wytrawne
Cena: 29,90 zł (na promocji)
Sposób zamknięcia: korek syntetyczny
Data degustacji: 23.07.2011.
Miejsce zakupu: Grand Cru (ul. Poleczki, Warszawa)
Importer: Grand Cru (dobrewina.pl)
Oko: jasno złociste. klarowne.
Nos: świeżutkie i rześkie. kwiatowo-owocowe, z wyraźnymi owocami cytrusowymi jak cytryna czy limonka oraz trawa. dalej mocniej wyczuwalny dojrzały agrest i zioła.
Usta: świetna wręcz kwasowość, dobrze zbalansowane z pozostałymi składnikami – dobra budowa, całkiem przyjemne w ustach, ze strukturą, nie znika po sekundzie.
Ogólnie: gdyby tak mieć pod ręką krewetki i przygotować je na ostro, prosto z grilla… ehhh… w Polsce rozpalenie grilla o północy, w środku osiedla to chyba nie jest najlepszy pomysł… moim skromnym zdaniem – to przedstawiciel uczciwej relacji ceny do jakości.
można się oczywiście czepiać, że to typowy Sauvignon Blanc itd. – ale któż nie lubi typowych Sauvignon Blanc :D