Viniculture.pl – Blog o winie

Château Latour rozpoczyna projekt win organicznych

W 2010 roku Chateau Latour rozpocznie realizację pierwszego w Bordeaux projektu związanego z winami organicznymi.

Latour rozpoczęło przekształcanie swoich winnic w stronę uprawy organicznej już w 2008 roku. Ten rok zwiększy udział prkatyk organicznych do 10% z 78 hektarów winnic z apelacji Pauillac.

„Skoncentrowaliśmy się na obszarach poza murami L’Enclos (wewnątrz uprawiana jest winorośl dla ich pierwszego wina) i jak narazie jesteśmy zadowoleni z rezultatów” – powiedziała w wywiadzie dla Dencanter.com Penelope Godefroy, odpowiedzialna za rozwój jakości i badań dla Latour.

Szef Latour, pan Frederic Engerer mówi o tym, że jeszcze wiele wszyscy muszą się nauczyć i eksperymentować, by móc podejmować właściwe decyzje w kwestii zmiany filozofii uprawy winorośli.

Dla nas to duże wyzwanie – dodaje – ponieważ liczymy się z tym, że stracimy całe zbiory, ponieważ nie uda nam się uzyskać oczekiwanej jakości. To wielkie wyzwanie, nie tylko w kwestii zmiany sposobu myślenia o uprawie, ale także w ssposobie zarządzania winnicą.

Godefroy odpowiedzialny jest za uprawy organiczne w Domaine d’Eugénie w Burgundii w Vosne-Romanée, natomiast Engerer odpowiada również za Fort Bonea, organiczną winnicę prowadzoną w Dolinie Rodanu.

Źródło: Decanter.com

Exit mobile version