Viniculture.pl – Blog o winie

Czy można zrobić białe wino z czerwonych szczepów?

Tak. To możliwe, wszystko sprowadza się do długości kontaktu skórek owoców winogron z wyciśniętym sokiem. To właśnie skórki zawierają barwnik i decydują o barwie. Weźmy dla przykładu wino White Zinfandel (de facto różowe) – to wino, które powstaje z czerwonego szczepu Zinfandel. Ciekawostką, którą w tym miejscu warto podać jest fakt, że większość oryginalnych szampanów (czyli tych, które pochodzą tylko i wyłącznie z Szampanii) jest produkowanych z czerwonych gron Pinot Noir. Uśredniony czas potrzebny do produkcji wina różowego (to jeszcze zależy od charakterystyki szczepu) to kontakt ze skórkami przez 1-2 dni, choć są i takie odmiany winorośli, które już po kilkunastu godzinach mogą dać wino różowe, a po 24h winiarz otrzyma już wino czerwone.

Exit mobile version