W 2004 roku medyczna nagroda Nobla powędrowała do dwóch naukowców za ich badania nad systemem węchowym człowieka i odkrycie istnienia ponad 10 000 różnych zapachów.
W 1933 roku, ponad 60% win sprzedawanych w Stanach Zjednoczonych zwierało ponad 20% alkoholu.
Bukiet to suma zapachów wina. Aromat to zapachy winorośli. „Nos" to pojęcie używane przez wszystkich degustatorów świata w celu opisania bukietu i aromatu danego wina.
Według czasopisma „Wines & Vines" roczna wartość sprzedawanych na całym świecie win to 100 mld amerykańskich dolarów.
Średnio rocznie w Burgundii produkowanych jest 19 mln skrzynek wina, z czego aż 12 mln to Beaujolais!
Francja produkuje 10 razy więcej wina niż Niemcy.
Na świecie ponad sześćdziesiąt państw to kraje produkujące wino, co łącznie daje 3,5 mld butelek rocznie.