
Nazwa: Cannubi Muscatel
Szczepy: Barbera
Region: Piemont
Apelacja: Barbera d’Alba (DOC)
Rocznik: 2006
Średnio rocznie w Burgundii produkowanych jest 19 mln skrzynek wina, z czego aż 12 mln to Beaujolais!
Zostało udowodnione, że ludzie odczuwają pięć smaków: słodycz, kwasowość, gorycz, słoność, ostatnim jest „umami" (smak glutaminianu sodu) raczej niewyczuwalny dla Europejczyków, w przeciwieństwie do ludzi z Dalekiego Wschodu.
56% win klasyfikacji A.O.C. z Doliny Loary to wina białe, a 96% z nich jest wytrawnych.
Tylko 245 akrów winnic Burgundii to takie, które mają prawo do produkcji win Grand Cru.
Większość win z apelacji Pouilly-Fumé i Sancerre to wina, które nie są starzone w drewnianych beczkach.
Według czasopisma „Wines & Vines" roczna wartość sprzedawanych na całym świecie win to 100 mld amerykańskich dolarów.