![Viniculture.pl – Blog o winie](http://viniculture.pl/wp-content/themes/chateau-2.0/header/30.jpg)
Nazwa: Cannubi Muscatel
Szczepy: Barbera
Region: Piemont
Apelacja: Barbera d’Alba (DOC)
Rocznik: 2006
W 2002 roku wrześniowe we włoskim Piedmoncie (Barolo, Barbaresco) gradobicie zniszczyło kilka najlepszych winnic w regionie.
Każde wino zawiera pewną ilość siarczyn, są one naturalnym produktem ubocznym procesu fermentacji.
Niektórzy eksperci winiarscy uważają, że jeśli zakryjesz dłonią kieliszek w trakcie mieszania w nim wina, to bukiet i aromat będzie lepszy.
Uprawianie winorośli w celu tworzenia wina rozpoczęło się około 8 tys. lat temu!
Będąc w Alzacji musisz odwiedzić piękną wioskę winiarską Riquewihr, w której zabudowa powstała w XV i XVI wieku.
Wszystkie wina produkowane w Alzacji posiadają oznaczenie klasyfikacji A.O.C. i stanowią niemal 20% produkcji wszystkich biały win A.O.C we Francji.