
Nazwa: Cannubi Muscatel
Szczepy: Barbera
Region: Piemont
Apelacja: Barbera d’Alba (DOC)
Rocznik: 2006
Zostało udowodnione, że ludzie odczuwają pięć smaków: słodycz, kwasowość, gorycz, słoność, ostatnim jest „umami" (smak glutaminianu sodu) raczej niewyczuwalny dla Europejczyków, w przeciwieństwie do ludzi z Dalekiego Wschodu.
We wczesnych latach osiemdziesiątych ubiegłego stulecia filoksera stała się problemem winiarzy z Kalifornii. Właściciele winnic byli zmuszeni przesadzić ich krzewy płacąc od $15,000 do $25,000 za akr.
Aby uchodzić za eksperta win burgundzkich musisz zapamiętać około 1 000 nazw oraz ponad 110 apelacji.
Większość orginalnych szampanów produkowana jest z czerwonego szczepu Pinot Noir, a jednak większość z nich to wina białe!
Krzew winorośli zazwyczaj daje zbiory umożliwiające produkcję wina dopiero po trzecim roku swojego życia.
Sezon winiarski na południowej części półkuli gdzie produkuje się wino jest odwrócony czasowo w stosunku do części północnej.