![Viniculture.pl – Blog o winie](http://viniculture.pl/wp-content/themes/chateau-2.0/header/30.jpg)
Nazwa: Cannubi Muscatel
Szczepy: Barbera
Region: Piemont
Apelacja: Barbera d’Alba (DOC)
Rocznik: 2006
Uprawianie winorośli w celu tworzenia wina rozpoczęło się około 8 tys. lat temu!
Z Doliny Loary pochodzą również słynne na całym świecie różowe Anjou Rosé.
Najwyższy poziom win Chablis to oznaczenie na etykiecie "Chablis Premier Cru".
Krzewy winorośli są sadzone w czasie ich okresu uśpienia, zazwyczaj w kwietniu lub maju. Większość krzewów daje wysokiej jakości owoce przez czterdzieści lat!
W latach 1871 - 1919 Alzacja była częścią Niemiec.
Zostało udowodnione, że ludzie odczuwają pięć smaków: słodycz, kwasowość, gorycz, słoność, ostatnim jest „umami" (smak glutaminianu sodu) raczej niewyczuwalny dla Europejczyków, w przeciwieństwie do ludzi z Dalekiego Wschodu.