
Nazwa: Cannubi Muscatel
Szczepy: Barbera
Region: Piemont
Apelacja: Barbera d’Alba (DOC)
Rocznik: 2006
Jedna trzecia gron z Beaujolais wykorzystywana jest do produkcji Beaujolais Nouveau.
Kiepskie warunki pogodowe w 2002 roku w Toskanii spowodowały brak produkcji Chianti Classico Reserva.
Zostało udowodnione, że ludzie odczuwają pięć smaków: słodycz, kwasowość, gorycz, słoność, ostatnim jest „umami" (smak glutaminianu sodu) raczej niewyczuwalny dla Europejczyków, w przeciwieństwie do ludzi z Dalekiego Wschodu.
Z Doliny Loary pochodzą również słynne na całym świecie różowe Anjou Rosé.
Winorośl jako roślina dająca zbiory w postaci owoców zajmuje największy areał upraw na całym świecie!
Im większa zawartość alkoholu w winie, tym zazwyczaj wino zawiera więcej ciała (ciężkości).