Szczepy
Typów wina mamy całe mnóstwo. Na szczęście w klasyfikacji ogólnej, winorośl dzielimy na:
Typów wina mamy całe mnóstwo. Na szczęście w klasyfikacji ogólnej, winorośl dzielimy na:
Nazwa: Cannubi Muscatel
Szczepy: Barbera
Region: Piemont
Apelacja: Barbera d’Alba (DOC)
Rocznik: 2006
Wspaniałe słodkie wina alzackie (z późnych zbiorów) to Vendange Tardive oraz Sélection de Grains Nobles.
Z każdego czerwonego szczepu możesz wyprodukować wino białe, ale nigdy na odwrót! Kolor zależy od tego jak długo sok gronowy miał styczność ze skórkami winorośli.
Jednym z kilku państw, które ominęła zaraza filoksery jest Chile. Tamtejsi producenci importowali krzewy winorośli z Francji w 1860 roku, przed tym jak zostały one zaatakowane przez tę chorobę.
Zostało udowodnione, że ludzie odczuwają pięć smaków: słodycz, kwasowość, gorycz, słoność, ostatnim jest „umami" (smak glutaminianu sodu) raczej niewyczuwalny dla Europejczyków, w przeciwieństwie do ludzi z Dalekiego Wschodu.
Według czasopisma „Wines & Vines" roczna wartość sprzedawanych na całym świecie win to 100 mld amerykańskich dolarów.
Wyjątkowo obfite opady deszczu we wrześiniu 2001 w Szampanii, spowodowały, że rok ten został okrzyknięty mianem najbardziej deszczowego rocznika od 1873.