
Nazwa: Cannubi Muscatel
Szczepy: Barbera
Region: Piemont
Apelacja: Barbera d’Alba (DOC)
Rocznik: 2006
Każde wino zawiera pewną ilość siarczyn, są one naturalnym produktem ubocznym procesu fermentacji.
Aby uchodzić za eksperta win burgundzkich musisz zapamiętać około 1 000 nazw oraz ponad 110 apelacji.
50 głównych szczepów winnych stanowi większość areału upraw winorośli na całym świecie.
Kiepskie warunki pogodowe w 2002 roku w Toskanii spowodowały brak produkcji Chianti Classico Reserva.
Najwyższy poziom win Chablis to oznaczenie na etykiecie "Chablis Premier Cru".
Zostało udowodnione, że ludzie odczuwają pięć smaków: słodycz, kwasowość, gorycz, słoność, ostatnim jest „umami" (smak glutaminianu sodu) raczej niewyczuwalny dla Europejczyków, w przeciwieństwie do ludzi z Dalekiego Wschodu.