
Nazwa: Cannubi Muscatel
Szczepy: Barbera
Region: Piemont
Apelacja: Barbera d’Alba (DOC)
Rocznik: 2006
Aby uchodzić za eksperta win burgundzkich musisz zapamiętać około 1 000 nazw oraz ponad 110 apelacji.
Uprawianie winorośli w celu tworzenia wina rozpoczęło się około 8 tys. lat temu!
56% win klasyfikacji A.O.C. z Doliny Loary to wina białe, a 96% z nich jest wytrawnych.
Z każdego czerwonego szczepu możesz wyprodukować wino białe, ale nigdy na odwrót! Kolor zależy od tego jak długo sok gronowy miał styczność ze skórkami winorośli.
Etykiety win sklasyfikowanych jako A.O.C. z Alzacji różnią się od wszystkich pozostałych A.O.C. we Francji, ponieważ tylko one na etykietach mają umieszczoną informację o szczepie użytym do produkcji.
Tylko 245 akrów winnic Burgundii to takie, które mają prawo do produkcji win Grand Cru.