Szczepy
Typów wina mamy całe mnóstwo. Na szczęście w klasyfikacji ogólnej, winorośl dzielimy na:
Typów wina mamy całe mnóstwo. Na szczęście w klasyfikacji ogólnej, winorośl dzielimy na:
Nazwa: Cannubi Muscatel
Szczepy: Barbera
Region: Piemont
Apelacja: Barbera d’Alba (DOC)
Rocznik: 2006
Większość win z apelacji Pouilly-Fumé i Sancerre to wina, które nie są starzone w drewnianych beczkach.
Bukiet to suma zapachów wina. Aromat to zapachy winorośli. „Nos" to pojęcie używane przez wszystkich degustatorów świata w celu opisania bukietu i aromatu danego wina.
Im większa zawartość alkoholu w winie, tym zazwyczaj wino zawiera więcej ciała (ciężkości).
Wszystkie wina produkowane w Alzacji posiadają oznaczenie klasyfikacji A.O.C. i stanowią niemal 20% produkcji wszystkich biały win A.O.C we Francji.
Ponad 400 winnic z Burgundii to winnice klasy Premier Cru.
Każde wino zawiera pewną ilość siarczyn, są one naturalnym produktem ubocznym procesu fermentacji.