Nazwa: Cannubi Muscatel
Szczepy: Barbera
Region: Piemont
Apelacja: Barbera d’Alba (DOC)
Rocznik: 2006
Zostało udowodnione, że ludzie odczuwają pięć smaków: słodycz, kwasowość, gorycz, słoność, ostatnim jest „umami" (smak glutaminianu sodu) raczej niewyczuwalny dla Europejczyków, w przeciwieństwie do ludzi z Dalekiego Wschodu.
Z każdego czerwonego szczepu możesz wyprodukować wino białe, ale nigdy na odwrót! Kolor zależy od tego jak długo sok gronowy miał styczność ze skórkami winorośli.
Areał upraw Alzacji to 35 000 akrów, ale średnio 5 akrów należy do jednego producenta.
Najwyższy poziom win Chablis to oznaczenie na etykiecie "Chablis Premier Cru".
Pierwsze odniesienie do konkretnego rocznika wina, zawierające określenie „najwyższa doskonałość" przypisywane jest Rzymskiemu naukowcowi Pliniuszowi Starszemu datuje się na rok 121 p.n.e.
Istnieje ponad 465 Francuskich klasyfikacji A.O.C. !