Viniculture.pl ~ Winna Strona Życia
  • Strona główna
  • Wino
    • Podstawowe informacje
      • Czym jest wino?
      • Produkcja wina
      • Klasyfikacja
      • Krótka historia wina
      • Mity na temat wina
      • Tabela roczników
      • Terroir
    • Szczepy
      • Białe
      • Czerwone
    • Regiony
      • Francja
        • Alzacja
        • Beaujolais
        • Bordeaux
        • Burgundia
        • Charentes
        • Dolina Loary
        • Dolina Rodanu
        • Jura
        • Korsyka
        • Langwedocja
        • Południowy-Zachód
        • Prowansja
        • Roussillon
        • Sabaudia
        • Szampania
      • Hiszpania
        • Rioja
      • Włochy
        • Abruzja
        • Apulia
        • Basilicata
        • Dolina Aosty
        • Emilia-Romania
        • Friuli-Wenecja Julijska
        • Kalabria
        • Kampania
        • Lacjum
        • Liguria
        • Lombardia
        • Marchia
        • Molise
        • Piemont
        • Sardynia
        • Sycylia
        • Toskania
        • Trydent-Górna Adyga
        • Umbria
        • Veneto
      • Niemcy
      • RPA
      • Grecja
      • Nowa Zelandia
      • Australia
      • USA
      • Kanada
      • Chile
      • Argentyna
        • Catamarca
        • La Rioja
        • Mendoza
        • Neuquen
        • Rio Negro
        • Salta
        • San Juan
      • Austria
      • Węgry
      • Izrael
    • Porady
      • Degustacja wina
      • Podawanie wina
      • Kupowanie wina
      • Czytanie etykiet
      • Szkło
      • Piwniczka i przechowywanie
      • Akcesoria do wina
      • Łączenie z potrawami
      • Software
    • Publikacje
    • Wino w Polsce
  • News
  • Artykuły
  • O mnie
  • Kontakt
  • Winne Wtorki
Viniculture.pl – Blog o winie

Medoc

  • Wyszukiwarka

  • Wino miesiąca

    Brezza – Barbera d’Alba – 2006 – Cannubi Muscatel

    Nazwa: Cannubi Muscatel
    Szczepy: Barbera
    Region: Piemont
    Apelacja: Barbera d’Alba (DOC)
    Rocznik: 2006

  • ŚWIEŻO WYCIŚNIĘTE

    • „Lubię chodzić do ZOO” aka 5 Zlot Blogosfery
    • Biodynamo – znowu otwieramy puszkę Pandory
    • Zlot blogosfery vol 4
    • Rola wina
    • Z życia (obserwacji) wzięte
  • OSTATNIO WYPOWIEDZIELI SIĘ

    • Wine bar - wyjaśniamy co to takiego oraz wskazujemy najlepszy w Warszawie - Czarne Czerwone Złote - Korsyka
    • Bud break 2017 – wina naturalne u Mielżyńskiego - Zdegustowany - Biodynamo – znowu otwieramy puszkę Pandory
    • Maciek Gontarz - Biodynamo – znowu otwieramy puszkę Pandory
    • Blog Czerwone czy białe? - Biodynamo – znowu otwieramy puszkę Pandory
    • Maciek Gontarz - Biodynamo – znowu otwieramy puszkę Pandory
  • DAWNIEJ…

  • Ważne słowa

    alzacja AOC australia austria blogi o winie bordeaux burgundia chile decanter degustacja degustacja wina design douro european wine bloggers conference ewbc film francja furmint gary vaynerchuck hiszpania ipad iphone jancis robinson kalifornia książka niewinne spotkania piemont pinot noir portugalia riesling roskoszne wina RPA sangiovese sauvignon blanc Shiraz syrah szampan tokaji usa viniculture wine spectator winne wtorki wino węgry włochy
  • Czytam po polsku

    • Białe nad czerwonym
    • Blisko Tokaju
    • EnoEno
    • Ewa Wieleżyńska
    • Maciej Sokołowski – Sommelier
    • Mariusz Kapczyński – Vinisfera.pl
    • Pisane winem
    • Sławek Chrzczonowicz – Winomania.pl
    • Tomasz Prange-Barczyński
    • Winicjatywa.pl
    • Wojtek Bońkowski
  • Czytam po angielsku

    • Academic Wino
    • Adler Yarrow – Vinography.com
    • Alice Feiring
    • Andrew Jefford
    • Andrew Jefford @Decanter
    • BiggerThanYourHead
    • Biodynamics is a Hoax
    • Blog Your Wine
    • Brunellos have more fun
    • Chris Kissack – WineDoctor.com
    • Elloinos
    • Enobytes
    • HoseMaster of Wine
    • Jamie Goode
    • Jancis Robinson
    • Jason's Wine Blog
    • Jeremy Parzen – Do Bianchi
    • Jim Budd
    • Jo Diaz – Wine Blog
    • Joe Roberts – 1WineDude
    • Ken Payton – Reign of terroir
    • Mike Steinberger – Wine Diarist
    • Mike Veseth – The Wine Economist
    • New York Cork Report
    • Palate Press
    • Steve Heimoff
    • Terroirist.com
    • Tim Atkin MW
    • Tom Maresca
    • Tom Wark – Fermentation
    • Tyler Colman aka Dr. Vino
    • W. Blake Gray
    • Wine Conversation
  • Czy wiesz że...

    Co roku w Stanach Zjednoczonych  otwieranych jest średnio 300 nowych winnic.

    W 2004 roku medyczna nagroda Nobla powędrowała do dwóch naukowców za ich badania nad systemem węchowym człowieka i odkrycie istnienia ponad 10 000 różnych zapachów.

    „BRIX" to jednostka pomiaru zawartości cukru w owocu winorośli.

    Aby uchodzić za eksperta win burgundzkich musisz zapamiętać około 1 000 nazw oraz ponad 110 apelacji.

    Kwietniowy przymrozek w 1991 roku zniszczył w Bordeaux ponad 50% zbiorów.

    Najwyższy poziom win Chablis to oznaczenie na etykiecie "Chablis Premier Cru".

  • ♣ Subskrypcja

    • Wpisy (RSS)
    • Komentarze (RSS)

O mnie*

"Wino jest nieustającym dowodem, że Bóg kocha nas i lubi widzieć nas szczęśliwymi." Benjamin Franklin (1706-1790)
  • Na skróty
    • Kontakt
    • O mnie
    • Polityka Prywatności
    • Zasady współpracy
Cleantalk Pixel