
Nazwa: Cannubi Muscatel
Szczepy: Barbera
Region: Piemont
Apelacja: Barbera d’Alba (DOC)
Rocznik: 2006
W 2002 roku Francis Ford Coppola, właściciel winnicy Niebaum-Coppola zapłacił 350 000 USD za akr winnicy w Napa Valley.
We wczesnych latach osiemdziesiątych ubiegłego stulecia filoksera stała się problemem winiarzy z Kalifornii. Właściciele winnic byli zmuszeni przesadzić ich krzewy płacąc od $15,000 do $25,000 za akr.
Każde wino zawiera pewną ilość siarczyn, są one naturalnym produktem ubocznym procesu fermentacji.
Krzewy winorośli są sadzone w czasie ich okresu uśpienia, zazwyczaj w kwietniu lub maju. Większość krzewów daje wysokiej jakości owoce przez czterdzieści lat!
Zostało udowodnione, że ludzie odczuwają pięć smaków: słodycz, kwasowość, gorycz, słoność, ostatnim jest „umami" (smak glutaminianu sodu) raczej niewyczuwalny dla Europejczyków, w przeciwieństwie do ludzi z Dalekiego Wschodu.
Gdy wzrasta poziom cukru, spada poziom kwasowości.