Jura
Informacje ogólne:
Położona na wzgórzach pomiędzy Burgundią a Szwajcarią Jura jest jednym z najmniej znanych regionów winiarskich we Francji. Pod koniec XIX wieku winnice zajmowały obszar prawie 20 000 hektarów. Obecnie, z powodu plagi mszyc filoksery, plantacje obejmują zaledwie 1 800 hektarów.
Region ten charakteryzuje się ostrym klimatem (podobnie jak w Burgundii) – surowe zimy, gorące lata, na ogół słoneczna jesień. Gleby spotykane w Jurze to głównie wapienie i łupki (na północy), glina oraz czerwony, czarny, zielony i niebieski margiel (ten ostatni – marne bleue – jest najbardziej ceniony).
Najlepsze jurajskie plantacje położone są na zboczach (czasami bardzo stromych) skierowanych głównie na południe i południowy – wschód.
Winiarze z tego regionu najczęściej wykorzystują rodzimą odmianę winogron tj. Savagnin (znane także jako Naturé). To właśnie z tego późno dojrzewającego szczepu wytwarza się słynne vin jaune (wino żółte). Produkcja tego wina przypomina trochę sposób, w jaki wytwarza się sherry. Po okresie fermentacji wino, wytworzone w 100% ze szczepu Savagnin, dojrzewa w niewypełnionych do końca beczkach. Na jego powierzchni powstaje charakterystyczna drożdżowa błonka (voile), która chroni przed dostępem tlenu oraz nadaje winu niepowtarzalny smak i aromat. Wina żółte są przeznaczone do długiego leżakowania. Jednym z najbardziej znanych vins jaunes jest Château Chalon.
Kolejnym bardzo oryginalnym i charakterystycznym dla Jury winem jest słodkie vin de paille – wino słomkowe, wytwarzane ze szczepów Chardonnay, Savagnin i, trochę rzadziej, Poulsard. Dość wcześnie zebrane winogrona suszy się (aż do stycznia) w dobrze wentylowanych pomieszczeniach na słomianych matach. Wino fermentuje aż do osiągnięcia 15% zawartości alkoholu, a następnie jest starzone w beczkach od dwóch do trzech lat. W czasie suszenia winogron dochodzi do utleniania, dzięki któremu vin de paille nabiera pięknego, głębokiego złotego lub bursztynowego koloru.
Najpopularniejszym czerwonym szczepem uprawianym w Jurze jest Poulsard (zwane także Ploussard), który daje łagodne i gładkie wina o niezbyt głębokiej barwie. Wina te dobrze pasują do potraw przygotowanych z dziczyzny.
Jeszcze jedną specjalnością z Jury jest Macvain du Jura – aromatyczna mieszanka soku z winogron i spirytusu gronowego. Macvain jest starzony w beczkach przez 18 miesięcy i zawiera dosyć dużo cukru resztkowego.
Obecnie wyróżniamy 6 jurajskich apelacji – Côtes de Jura (ok. 60 gmin, wina czerwone, białe, różowe), Arbois (uznana we Francji za pierwszą Appelation d’Origine Controlée w 1936r.), L’Etoile (obszar – 80ha, jedynie wina Château Chalon (50 ha, powstają tu wyłącznie vins jaunes), Crémant du Jura (produkuje się tu znakomite wina musujące, które odnoszą wielki sukces), Macvain du Jura (apelacja istniejąca od 1991r.).