
Nazwa: Cannubi Muscatel
Szczepy: Barbera
Region: Piemont
Apelacja: Barbera d’Alba (DOC)
Rocznik: 2006
W 1861 roku, pierwsza dama Mary Todd Lincoln wprowadziła amerykańskie wina do Białego Domu.
Zostało udowodnione, że ludzie odczuwają pięć smaków: słodycz, kwasowość, gorycz, słoność, ostatnim jest „umami" (smak glutaminianu sodu) raczej niewyczuwalny dla Europejczyków, w przeciwieństwie do ludzi z Dalekiego Wschodu.
W 1921 roku w regionie Mozeli zostało wyprodukowane pierwsze wino Trockenbeerenauslese.
Wszystkie wina produkowane w Alzacji posiadają oznaczenie klasyfikacji A.O.C. i stanowią niemal 20% produkcji wszystkich biały win A.O.C we Francji.
Średnio 100 dni mija od kwitnięcia winorośli do zbiorów.
Każde wino zawiera pewną ilość siarczyn, są one naturalnym produktem ubocznym procesu fermentacji.