Sabaudia
W położonej w południowo – wschodniej części Francji alpejskiej Sabaudii produkuje się ciekawe wina, które jednak bardzo rzadko spotkać można poza granicami tego regionu. Tym bardziej rzadko są spotykane w naszym kraju. Obszar ten obejmujący dwa departamenty – Savoie i Haute – Savoie, niegdyś stanowił oddzielne królestwo, które sięgało w głąb terytorium dzisiejszych Włoch.
Gleby występujące w tym regionie są polodowcowe i morenowe, a w podglebiu przeważają wapienie oraz piaski, gliny, margle i łupki.
Winnice zajmują obszar 2000 ha, z czego dwie trzecie zajmują się produkcją win białych. Górski teren z licznymi jeziorami powoduje, iż uprawy są tu dość mocno rozproszone, jednak składają się na jedną, dużą, podstawową apelację – Vin de Savoie. Ponadto na etykiecie wina pochodzącego z Sabaudii odnaleźć możemy jedną z 15 nazw poszczególnych crus (m.in.: Chignin-Bergeron, Arbin, Abymes, Marin czy Marignan).Takie wina muszą spełnić dokładnie określone warunki – surowsze niż w przypadku podstawowych Vin de Savoie.
Poza tą główną apelacją wyróżnia się jeszcze dwie mniejsze – Crépy (białe wina ze szczepu Chasselas) oraz Sayssel (głównie musujące wina z odmiany Altesse z dodatkiem rdzennego szczepu Molette).
Ponadto, na zachód od jeziora Bourget położone są winnice składające się na VDQS Vin du Bugey, do którego z kolei należą trzy indywidualne crus – Manicle (jedynie Pinot Noir i Chardonnay), Montagnieu (słynące głównie z łagodnie pachnących Rousette) oraz Cerdon (różowe wina musujące produkowane z jurajskiego szczepu Poulsard).
Charakterystyczna dla Sabaudii jest duża liczba rdzennych odmian winorośli. Połowę upraw stanowi wysokoplenny, biały, wytrawny i łagodny szczep Jacquère. Wysokiej jakości, ciemne i soczyste wina powstają z czerwonego szczepu Mondeuse, spokrewnionego z Gamay. Białym odpowiednikiem Mondeuse jest Roussette zwany także Altesse. Wina produkowane z tej odmiany charakteryzują się wysoką kwasowością oraz dużym potencjałem starzenia. O doskonałej jakości szczepu świadczy fakt, iż powołana została oddzielna apelacja, do której zaliczają się powstałe z niego wina. Kolejną bardziej znaną odmianą uprawianą w Sabaudii jest Chasselas (bardziej popularna w Szwajcarii), która daje lekkie, owocowe, czasami musujące wina.
Większość producentów z Sabaudii nie jest znanych poza swoim regionem. Chignin-Bergeron z Quenard jest jednym z niewielu win sabaudzkich spotykanych dość często poza Sabaudią.