01 wtorek cze 2010
Napisał Maciek Gontarz na temat Czy wiesz że?
≈ Brak komentarzy
Tagi
Brak tagów
Udostępnij na:
Uprawianie winorośli w celu tworzenia wina rozpoczęło się około 8 tys. lat temu!
Podobnewpisy
Nazwa: Cannubi MuscatelSzczepy: BarberaRegion: PiemontApelacja: Barbera d’Alba (DOC)Rocznik: 2006
„BRIX" to jednostka pomiaru zawartości cukru w owocu winorośli.
Francja produkuje 10 razy więcej wina niż Niemcy.
Średnio rocznie w Burgundii produkowanych jest 19 mln skrzynek wina, z czego aż 12 mln to Beaujolais!
W 1921 roku w regionie Mozeli zostało wyprodukowane pierwsze wino Trockenbeerenauslese.
Najstarsza część ludzkiego mózgu to obszar odpowiedzialny za powonienie.
W Dolinie Rodanu 91% win to wina czerwone, 6% różowe, a tylko 3% to białe.