01 wtorek cze 2010
Napisał Maciek Gontarz na temat Czy wiesz że?
≈ Brak komentarzy
Tagi
Brak tagów
Udostępnij na:
„BRIX” to jednostka pomiaru zawartości cukru w owocu winorośli.
Podobnewpisy
Nazwa: Cannubi MuscatelSzczepy: BarberaRegion: PiemontApelacja: Barbera d’Alba (DOC)Rocznik: 2006
Średnio rocznie w Burgundii produkowanych jest 19 mln skrzynek wina, z czego aż 12 mln to Beaujolais!
Uprawianie winorośli w celu tworzenia wina rozpoczęło się około 8 tys. lat temu!
Wszystkie wina Chablis są produkowane w 100% ze szczepu Chardonnay.
Im większa zawartość alkoholu w winie, tym zazwyczaj wino zawiera więcej ciała (ciężkości).
Sezon winiarski na południowej części półkuli gdzie produkuje się wino jest odwrócony czasowo w stosunku do części północnej.
W Kalifornii zarejestrowanych jest ponad 60 000 etykiet wina.