Bukiet to suma zapachów wina. Aromat to zapachy winorośli. „Nos” to pojęcie używane przez wszystkich degustatorów świata w celu opisania bukietu i aromatu danego wina.
Co roku w Stanach Zjednoczonych otwieranych jest średnio 300 nowych winnic.
Etykiety win sklasyfikowanych jako A.O.C. z Alzacji różnią się od wszystkich pozostałych A.O.C. we Francji, ponieważ tylko one na etykietach mają umieszczoną informację o szczepie użytym do produkcji.
Tylko 245 akrów winnic Burgundii to takie, które mają prawo do produkcji win Grand Cru.
W 2002 roku Francis Ford Coppola, właściciel winnicy Niebaum-Coppola zapłacił 350 000 USD za akr winnicy w Napa Valley.
Wiosenny przymrozek w 2002 roku zniszczył 80% owoców winorośli w Szampanii.
W 2002 roku wrześniowe we włoskim Piedmoncie (Barolo, Barbaresco) gradobicie zniszczyło kilka najlepszych winnic w regionie.