Bukiet to suma zapachów wina. Aromat to zapachy winorośli. „Nos” to pojęcie używane przez wszystkich degustatorów świata w celu opisania bukietu i aromatu danego wina.
Krzewy winorośli są sadzone w czasie ich okresu uśpienia, zazwyczaj w kwietniu lub maju. Większość krzewów daje wysokiej jakości owoce przez czterdzieści lat!
84% win z Bordeaux to wina czerwone. 16% z nich to białe.
Stolicą Burgundii jest miasto Dijon. Jednak miejsce to rozsławione jest nie ze względu na region i wina, ale ze względu na musztardę.
We wczesnych latach osiemdziesiątych ubiegłego stulecia filoksera stała się problemem winiarzy z Kalifornii. Właściciele winnic byli zmuszeni przesadzić ich krzewy płacąc od $15,000 do $25,000 za akr.
Butelka wina zawiera 86% wody.
50 głównych szczepów winnych stanowi większość areału upraw winorośli na całym świecie.