Bukiet to suma zapachów wina. Aromat to zapachy winorośli. „Nos” to pojęcie używane przez wszystkich degustatorów świata w celu opisania bukietu i aromatu danego wina.
Krzew winorośli zazwyczaj daje zbiory umożliwiające produkcję wina dopiero po trzecim roku swojego życia.
Wszystkie wina produkowane w Alzacji posiadają oznaczenie klasyfikacji A.O.C. i stanowią niemal 20% produkcji wszystkich biały win A.O.C we Francji.
Orzechy włoskie oraz herbata również zawierają taniny.
Zostało udowodnione, że ludzie odczuwają pięć smaków: słodycz, kwasowość, gorycz, słoność, ostatnim jest „umami" (smak glutaminianu sodu) raczej niewyczuwalny dla Europejczyków, w przeciwieństwie do ludzi z Dalekiego Wschodu.
W latach 1871 - 1919 Alzacja była częścią Niemiec.
Wiosenny przymrozek w 2002 roku zniszczył 80% owoców winorośli w Szampanii.