01 wtorek cze 2010
Napisał Maciek Gontarz na temat Czy wiesz że?
≈ Brak komentarzy
Tagi
Brak tagów
Udostępnij na:
Bukiet to suma zapachów wina. Aromat to zapachy winorośli. „Nos” to pojęcie używane przez wszystkich degustatorów świata w celu opisania bukietu i aromatu danego wina.
Podobnewpisy
Nazwa: Cannubi MuscatelSzczepy: BarberaRegion: PiemontApelacja: Barbera d’Alba (DOC)Rocznik: 2006
Według czasopisma „Wines & Vines" roczna wartość sprzedawanych na całym świecie win to 100 mld amerykańskich dolarów.
Wszystkie wina Chablis są produkowane w 100% ze szczepu Chardonnay.
Gdy wzrasta poziom cukru, spada poziom kwasowości.
Najstarsza część ludzkiego mózgu to obszar odpowiedzialny za powonienie.
Francja produkuje 10 razy więcej wina niż Niemcy.
Niektórzy eksperci winiarscy uważają, że jeśli zakryjesz dłonią kieliszek w trakcie mieszania w nim wina, to bukiet i aromat będzie lepszy.