01 wtorek cze 2010
Napisał Maciek Gontarz na temat Czy wiesz że?
≈ 2 komentarze
Tagi
Brak tagów
Udostępnij na:
Gdy wzrasta poziom cukru, spada poziom kwasowości.
Podobnewpisy
Nazwa: Cannubi MuscatelSzczepy: BarberaRegion: PiemontApelacja: Barbera d’Alba (DOC)Rocznik: 2006
Francja produkuje 10 razy więcej wina niż Niemcy.
Krzew winorośli zazwyczaj daje zbiory umożliwiające produkcję wina dopiero po trzecim roku swojego życia.
1 hektar = 2 471 akrów
Stolicą Burgundii jest miasto Dijon. Jednak miejsce to rozsławione jest nie ze względu na region i wina, ale ze względu na musztardę.
Tylko 245 akrów winnic Burgundii to takie, które mają prawo do produkcji win Grand Cru.
Aby uchodzić za eksperta win burgundzkich musisz zapamiętać około 1 000 nazw oraz ponad 110 apelacji.