01 wtorek cze 2010
Napisał Maciek Gontarz na temat Czy wiesz że?
≈ 2 komentarze
Tagi
Brak tagów
Udostępnij na:
Gdy wzrasta poziom cukru, spada poziom kwasowości.
Podobnewpisy
Nazwa: Cannubi MuscatelSzczepy: BarberaRegion: PiemontApelacja: Barbera d’Alba (DOC)Rocznik: 2006
W 2002 roku wrześniowe we włoskim Piedmoncie (Barolo, Barbaresco) gradobicie zniszczyło kilka najlepszych winnic w regionie.
Aby uchodzić za eksperta win burgundzkich musisz zapamiętać około 1 000 nazw oraz ponad 110 apelacji.
1 hektar = 2 471 akrów
56% win klasyfikacji A.O.C. z Doliny Loary to wina białe, a 96% z nich jest wytrawnych.
Tylko 245 akrów winnic Burgundii to takie, które mają prawo do produkcji win Grand Cru.
Hiszpania jest krajem, który ma największy areał upraw winorośli. Potem są kolejno: Francja, Włochy, Turcja i USA.