Z każdego czerwonego szczepu możesz wyprodukować wino białe, ale nigdy na odwrót! Kolor zależy od tego jak długo sok gronowy miał styczność ze skórkami winorośli.
Na świecie ponad sześćdziesiąt państw to kraje produkujące wino, co łącznie daje 3,5 mld butelek rocznie.
Średnio człowiek posiada 5 000 kubków smakowych.
Istnieje ponad 465 Francuskich klasyfikacji A.O.C. !
Zostało udowodnione, że ludzie odczuwają pięć smaków: słodycz, kwasowość, gorycz, słoność, ostatnim jest „umami" (smak glutaminianu sodu) raczej niewyczuwalny dla Europejczyków, w przeciwieństwie do ludzi z Dalekiego Wschodu.
Wszystkie wina Chablis są produkowane w 100% ze szczepu Chardonnay.
Większość orginalnych szampanów produkowana jest z czerwonego szczepu Pinot Noir, a jednak większość z nich to wina białe!