Z każdego czerwonego szczepu możesz wyprodukować wino białe, ale nigdy na odwrót! Kolor zależy od tego jak długo sok gronowy miał styczność ze skórkami winorośli.
Wspaniałe słodkie wina alzackie (z późnych zbiorów) to Vendange Tardive oraz Sélection de Grains Nobles.
Kiepskie warunki pogodowe w 2002 roku w Toskanii spowodowały brak produkcji Chianti Classico Reserva.
Zostało udowodnione, że ludzie odczuwają pięć smaków: słodycz, kwasowość, gorycz, słoność, ostatnim jest „umami" (smak glutaminianu sodu) raczej niewyczuwalny dla Europejczyków, w przeciwieństwie do ludzi z Dalekiego Wschodu.
Na aukcji Zachy w 2004 sprzedano butelkę Château d'Yquem z 1847 roku za 71 675 USD.
Areał upraw Alzacji to 35 000 akrów, ale średnio 5 akrów należy do jednego producenta.
Najstarsza część ludzkiego mózgu to obszar odpowiedzialny za powonienie.