Z każdego czerwonego szczepu możesz wyprodukować wino białe, ale nigdy na odwrót! Kolor zależy od tego jak długo sok gronowy miał styczność ze skórkami winorośli.
We wczesnych latach osiemdziesiątych ubiegłego stulecia filoksera stała się problemem winiarzy z Kalifornii. Właściciele winnic byli zmuszeni przesadzić ich krzewy płacąc od $15,000 do $25,000 za akr.
Co roku w Stanach Zjednoczonych otwieranych jest średnio 300 nowych winnic.
Jedna trzecia winorośli hodowanej w Sonoma Valley to szczep Chardonnay.
Jednym z kilku państw, które ominęła zaraza filoksery jest Chile. Tamtejsi producenci importowali krzewy winorośli z Francji w 1860 roku, przed tym jak zostały one zaatakowane przez tę chorobę.
Według czasopisma „Wines & Vines" roczna wartość sprzedawanych na całym świecie win to 100 mld amerykańskich dolarów.
Większość orginalnych szampanów produkowana jest z czerwonego szczepu Pinot Noir, a jednak większość z nich to wina białe!