Z każdego czerwonego szczepu możesz wyprodukować wino białe, ale nigdy na odwrót! Kolor zależy od tego jak długo sok gronowy miał styczność ze skórkami winorośli.
Każde wino zawiera pewną ilość siarczyn, są one naturalnym produktem ubocznym procesu fermentacji.
Będąc w Alzacji musisz odwiedzić piękną wioskę winiarską Riquewihr, w której zabudowa powstała w XV i XVI wieku.
56% win klasyfikacji A.O.C. z Doliny Loary to wina białe, a 96% z nich jest wytrawnych.
Wyjątkowo obfite opady deszczu we wrześiniu 2001 w Szampanii, spowodowały, że rok ten został okrzyknięty mianem najbardziej deszczowego rocznika od 1873.
Zostało udowodnione, że ludzie odczuwają pięć smaków: słodycz, kwasowość, gorycz, słoność, ostatnim jest „umami" (smak glutaminianu sodu) raczej niewyczuwalny dla Europejczyków, w przeciwieństwie do ludzi z Dalekiego Wschodu.
Według czasopisma „Wines & Vines" roczna wartość sprzedawanych na całym świecie win to 100 mld amerykańskich dolarów.