Według czasopisma „Wines & Vines" roczna wartość sprzedawanych na całym świecie win to 100 mld amerykańskich dolarów.
W 1933 roku, ponad 60% win sprzedawanych w Stanach Zjednoczonych zwierało ponad 20% alkoholu.
Na świecie ponad sześćdziesiąt państw to kraje produkujące wino, co łącznie daje 3,5 mld butelek rocznie.
Większość orginalnych szampanów produkowana jest z czerwonego szczepu Pinot Noir, a jednak większość z nich to wina białe!
Jednym z kilku państw, które ominęła zaraza filoksery jest Chile. Tamtejsi producenci importowali krzewy winorośli z Francji w 1860 roku, przed tym jak zostały one zaatakowane przez tę chorobę.
Pierwsze odniesienie do konkretnego rocznika wina, zawierające określenie „najwyższa doskonałość" przypisywane jest Rzymskiemu naukowcowi Pliniuszowi Starszemu datuje się na rok 121 p.n.e.