Jednym z kilku państw, które ominęła zaraza filoksery jest Chile. Tamtejsi producenci importowali krzewy winorośli z Francji w 1860 roku, przed tym jak zostały one zaatakowane przez tę chorobę.
Pierwsze odniesienie do konkretnego rocznika wina, zawierające określenie „najwyższa doskonałość" przypisywane jest Rzymskiemu naukowcowi Pliniuszowi Starszemu datuje się na rok 121 p.n.e.
Z Doliny Loary pochodzą również słynne na całym świecie różowe Anjou Rosé.
Etykiety win sklasyfikowanych jako A.O.C. z Alzacji różnią się od wszystkich pozostałych A.O.C. we Francji, ponieważ tylko one na etykietach mają umieszczoną informację o szczepie użytym do produkcji.
Większość orginalnych szampanów produkowana jest z czerwonego szczepu Pinot Noir, a jednak większość z nich to wina białe!
Aby uchodzić za eksperta win burgundzkich musisz zapamiętać około 1 000 nazw oraz ponad 110 apelacji.