Pierwsze odniesienie do konkretnego rocznika wina, zawierające określenie „najwyższa doskonałość” przypisywane jest Rzymskiemu naukowcowi Pliniuszowi Starszemu datuje się na rok 121 p.n.e.
Bukiet to suma zapachów wina. Aromat to zapachy winorośli. „Nos" to pojęcie używane przez wszystkich degustatorów świata w celu opisania bukietu i aromatu danego wina.
W 2002 roku wrześniowe we włoskim Piedmoncie (Barolo, Barbaresco) gradobicie zniszczyło kilka najlepszych winnic w regionie.
Etykiety win sklasyfikowanych jako A.O.C. z Alzacji różnią się od wszystkich pozostałych A.O.C. we Francji, ponieważ tylko one na etykietach mają umieszczoną informację o szczepie użytym do produkcji.
Poza taninami w czerwonym winie występuje resweratol, organiczny związek chemiczny, któremu przypisuje się właściwości przeciwdziałające rakowi co wykazały już badania medyczne.
Na świecie ponad sześćdziesiąt państw to kraje produkujące wino, co łącznie daje 3,5 mld butelek rocznie.
Tylko 245 akrów winnic Burgundii to takie, które mają prawo do produkcji win Grand Cru.