Pierwsze odniesienie do konkretnego rocznika wina, zawierające określenie „najwyższa doskonałość” przypisywane jest Rzymskiemu naukowcowi Pliniuszowi Starszemu datuje się na rok 121 p.n.e.
Na aukcji Zachy w 2004 sprzedano butelkę Château d'Yquem z 1847 roku za 71 675 USD.
Kwietniowy przymrozek w 1991 roku zniszczył w Bordeaux ponad 50% zbiorów.
Według czasopisma „Wines & Vines" roczna wartość sprzedawanych na całym świecie win to 100 mld amerykańskich dolarów.
We wczesnych latach osiemdziesiątych ubiegłego stulecia filoksera stała się problemem winiarzy z Kalifornii. Właściciele winnic byli zmuszeni przesadzić ich krzewy płacąc od $15,000 do $25,000 za akr.
Im większa zawartość alkoholu w winie, tym zazwyczaj wino zawiera więcej ciała (ciężkości).
W 1861 roku, pierwsza dama Mary Todd Lincoln wprowadziła amerykańskie wina do Białego Domu.