Pierwsze odniesienie do konkretnego rocznika wina, zawierające określenie „najwyższa doskonałość” przypisywane jest Rzymskiemu naukowcowi Pliniuszowi Starszemu datuje się na rok 121 p.n.e.
Hiszpania jest krajem, który ma największy areał upraw winorośli. Potem są kolejno: Francja, Włochy, Turcja i USA.
Z każdego czerwonego szczepu możesz wyprodukować wino białe, ale nigdy na odwrót! Kolor zależy od tego jak długo sok gronowy miał styczność ze skórkami winorośli.
Gdy wzrasta poziom cukru, spada poziom kwasowości.
Jednym z kilku państw, które ominęła zaraza filoksery jest Chile. Tamtejsi producenci importowali krzewy winorośli z Francji w 1860 roku, przed tym jak zostały one zaatakowane przez tę chorobę.
„BRIX" to jednostka pomiaru zawartości cukru w owocu winorośli.
Im większa zawartość alkoholu w winie, tym zazwyczaj wino zawiera więcej ciała (ciężkości).