01 wtorek cze 2010
Napisał Maciek Gontarz na temat Czy wiesz że?
≈ Brak komentarzy
Tagi
Brak tagów
Udostępnij na:
Każde wino zawiera pewną ilość siarczyn, są one naturalnym produktem ubocznym procesu fermentacji.
Podobnewpisy
Nazwa: Cannubi MuscatelSzczepy: BarberaRegion: PiemontApelacja: Barbera d’Alba (DOC)Rocznik: 2006
Wszystkie wina produkowane w Alzacji posiadają oznaczenie klasyfikacji A.O.C. i stanowią niemal 20% produkcji wszystkich biały win A.O.C we Francji.
56% win klasyfikacji A.O.C. z Doliny Loary to wina białe, a 96% z nich jest wytrawnych.
W 2002 roku wrześniowe we włoskim Piedmoncie (Barolo, Barbaresco) gradobicie zniszczyło kilka najlepszych winnic w regionie.
Wiosenny przymrozek w 2002 roku zniszczył 80% owoców winorośli w Szampanii.
Będąc w Alzacji musisz odwiedzić piękną wioskę winiarską Riquewihr, w której zabudowa powstała w XV i XVI wieku.