Innowacyjna butelka

Tagi

, , , ,

Udostępnij na:

Jedna z hiszpańskich firm, zajmująca się produkcją butelek na potrzeby branży winiarskiej – Estalpackaging, we współpracy ze znanym restauratorem Martín Berasategui wyprodukowała nową butelkę do wina, która ma zapobiegać w trakcie nalewania przedostawaniu się z butelki do kieliszka osadu z wina.

Jak wygląda owa butelka widać na zdjęciu poniżej. Projekt powstał w oparciu o pomysł „podwójnego dna”. Owe „podwójne dno” tworzy efekt próżni, dzięki któremu zatrzymywany jest osad oraz inne zanieczyszczenia które można spotkać w winie, gdy nie jest ono filtrowane. Na końcu zostaje tylko dekantacja wina, która tym razem polega tylko na jego napowietrzeniu, bez konieczności ostrożnego przelewania by odseparować osad od wina.

Butelka zaczęła być produkowana kilka miesięcy temu. Jest przeznaczona głównie dla tych winnic, które produkują wina umożliwiające dłuższe leżakowanie w butelkach. W ciągu najbliższych miesięcy takie butelki mają pojawić się na rynku.

Ciekawe kiedy w Polsce pojawi się pierwsza…;)

Co myślicie na temat tego pomysłu?

 
  • wein-r

    Zbytek marketingowy. Poza tym nieekologiczna to butla.

    • Nie-ekologiczna – to kupuję.
      Spróbuj tylko proszę spojrzeć na świat wina w wymiarze globalnym. Są ludzie, których pewne rzeczy nie wkręcą jak nas. Oni potrzebują takich rozwiązań.
      Będą zwolennicy, przeciwinicy i tym których to mało obchodzi. Tak jest ze wszystkim. Zawsze:]

  • Podobny pomysł na butelkę ma włoska winnica Terra de la
    Custodia
    znana ze świetnych Sagrantino. Nie wiem jaki ma to wpływ
    na smak wino, ale butlę trzyma się rewelacyjnie.

    • Z tego co ja się orientuję, to w tej opisanej butelce chodzi głównie o to, by pozbyć się osadu i innych takich z butelki. Raczej innego znaczącego wpływu ona nie ma na samo wino. Tak mi się wydaje.
      Przyznaję szczerze, że akurat Terra de la Custodia nie znam, muszę nadrobić zaległość;)