Porto – typy i klasyfikacja, czyli jak się nie pogubić wybierając butelkę?
07 czwartek lip 2011
Napisał Maciek Gontarz na temat Podstawy
Tagi
bottle aged port, cask aged port, chrchill, cockburn, colheita, croft, da silva, dolina douro, douro, dow's, ferreira, fonseca, graham, harveys of bristol, late botteled vintage port, LBV, niepoort, porto, porto rocznikowe, portugalia, quinta do noval, ramos pinto, robertson's, ruby, ruby reserve, sandeman, singele quinta, tawny, tawny aged, tawny reserve, taylor, typy porto, vintage port, warre's
Udostępnij na:
TweetKategoria win Porto oraz ich klasyfikacja to niełatwa sprawa na pierwszy rzut oka.
Kilka faktów na początek:
– nie każde Porto jest rocznikowe
– każde Porto pochodzi z Doliny Douro z Portugalii
– Porto to nie tylko wino słodkie, istnieją wszystkie możliwe warianty tego wina.
– Pierwsze rocznikowe Porto zarejestrowano w 1795 roku.
Historia Porto jest naprawdę niesamowicie bogata i interesująca. Polecam Wam pogłębienie tematu. W tym miejscu chciałbym tylko wyjaśnić podstawowe terminy i klasyfikację, mam nadzieję, że kiedyś uda mi się napisać dłuższy tekst na temat tych niesamowitych win.
Krótko o tym jak powstaje Porto: naturalna fermentacja jest przerywana gdy sok ma około 7% alkoholu i dodawane jest brandy, będące destylatem winogronowym.
Poniżej krótki film, w którym mój dobry znajomy Oscar, tłumaczy proces produkcji Porto.
Pierwszym krokiem w rozróżnianiu typów Porto jest podział na:
– starzone w beczce (cask aged port)
– starzone w butelce (bottle aged port)
Te pierwsze nie zyskują zbytnio na jakości w procesie starzenia, nadają się do spożycia zaraz po zabutelkowaniu.
W ramach pierwszej kategorii win starzonych w beczce wyróżniamy dodatkowy podział:
– Ruby. Podstawowa wersja Porto, mieszanka młodych, nierocznikowych win, najniższa półka cenowa (jeśli spróbowałeś kiedyś Ruby Port i twierdzisz, że nie smakuje Ci porto, to musisz wiedzieć, że tak naprawdę nie próbowałeś jeszcze prawdziwego porto).
– Ruby Reserve. Różni się od poprzedniego wariantu tym, że do produkcji wykorzystuje się mieszankę z lepszych roczników.
– Tawny. To wersja delikatniejsza i lżejsza niż Ruby. Kolor jest mniej głęboki (jeśli chodzi o odcienie koloru czerwonego). Wynika to faktu, że Tawny więcej czasu spędza w beczce dębowej przez zabutelkowaniem.
– Tawny Reserve, to po prostu mieszanka lepszych roczników, wraz z wydłużonym czasem przebywania w beczce.
– Tawny Aged (od 10 do 40 lat, np. „Tawny 30 years old Port„). To kupaż różnych roczników, które muszą dojrzewać w beczce minimum taką liczbę lat, jaka jest podana na etykiecie. (W trakcie degustacji w posiadłości Ramos Pinto, właściciel określił ten styl Porto, jako jego ulubione lody w wersji płynnej, na gorące letnie dni).
– Colheita to wina z konkretnego rocznika, które były starzone co najmniej 7 lat w beczce oraz które muszą podawać na etykiecie rok, w którym zostały zabutelkowane.
Kategoria Porto starzonych w butelkach wyróżnia takie typy:
– LBV – Late Botteled Vintage Port – zawsze pochodzi z jednego rocznika, dojrzewa w dębie od 4 do 6 lat. Nie ma potrzeby dekantacji tych win, są gotowe do spożycia od momentu zabutelkowania, przypominają w swoim stylu porto rocznikowe.
– Vintage Port – klejnot w koronie win Porto. Butelkowane od 2 do 3 lat od zbiorów, zawsze z pojedynczego rocznika. Nigdy nie jest filtrowane, zatem każdy VP musi być zdekantowane przed podaniem, gdyż z biegiem czasu wytrąca dużą ilość osadu.
– Single Quinta – to inna wersja Vintage Port, produkowana w słabszych rocznikach, z mniejszym potencjałem do starzenia.
Białe wina Porto zawierają czasem na etykiecie „Reserved” lub jak w przypadku „Tawny Aged” informację o wieku.
Jeśli jesteście zainteresowani Porto, to musicie sami znaleźć swój ulubiony styl, a tym samym ulubionego producenta, do klasyków należą: A.A. Ferreira, C. da Silva, Churchill, Cockburn, Croft, Dow’s, Fonseca, Harveys of Bristol, Niepoort, Quinta do Noval, Ramos Pinto, Robertson’s, Sandeman, Taylor Fladgate, W. & J. Graham, Warre’s.
Warto też sięgać po mniej znanych producentów, których wina są na bardzo wysokim poziomie, a które nie zdobyły jeszcze renomy na rynku i dopiero są odkrywane.
Mam nadzieję, że pomogłem trochę w rozjaśnieniu tematu. Jeśli nie, to być może jeszcze bardziej pomocny będzie obrazek poniżej.
Podobne
wpisy