01 wtorek cze 2010
Napisał Maciek Gontarz na temat Czy wiesz że?
≈ Brak komentarzy
Tagi
Brak tagów
Udostępnij na:
Z każdego czerwonego szczepu możesz wyprodukować wino białe, ale nigdy na odwrót! Kolor zależy od tego jak długo sok gronowy miał styczność ze skórkami winorośli.
Podobnewpisy
Nazwa: Cannubi MuscatelSzczepy: BarberaRegion: PiemontApelacja: Barbera d’Alba (DOC)Rocznik: 2006
Kiepskie warunki pogodowe w 2002 roku w Toskanii spowodowały brak produkcji Chianti Classico Reserva.
Wszystkie wina produkowane w Alzacji posiadają oznaczenie klasyfikacji A.O.C. i stanowią niemal 20% produkcji wszystkich biały win A.O.C we Francji.
Każde wino zawiera pewną ilość siarczyn, są one naturalnym produktem ubocznym procesu fermentacji.
Wspaniałe słodkie wina alzackie (z późnych zbiorów) to Vendange Tardive oraz Sélection de Grains Nobles.
Alzacja szczyci się trzema trzygwiazdkowymi restauracjami Michelin w promieniu 30 mil.
Co roku w Stanach Zjednoczonych otwieranych jest średnio 300 nowych winnic.