01 wtorek cze 2010
Napisał Maciek Gontarz na temat Czy wiesz że?
≈ Brak komentarzy
Tagi
Brak tagów
Udostępnij na:
Bukiet to suma zapachów wina. Aromat to zapachy winorośli. „Nos” to pojęcie używane przez wszystkich degustatorów świata w celu opisania bukietu i aromatu danego wina.
Podobnewpisy
Nazwa: Cannubi MuscatelSzczepy: BarberaRegion: PiemontApelacja: Barbera d’Alba (DOC)Rocznik: 2006
Większość orginalnych szampanów produkowana jest z czerwonego szczepu Pinot Noir, a jednak większość z nich to wina białe!
Wszystkie wina Chablis są produkowane w 100% ze szczepu Chardonnay.
1 hektar = 2 471 akrów
Stolicą Burgundii jest miasto Dijon. Jednak miejsce to rozsławione jest nie ze względu na region i wina, ale ze względu na musztardę.
Niektórzy eksperci winiarscy uważają, że jeśli zakryjesz dłonią kieliszek w trakcie mieszania w nim wina, to bukiet i aromat będzie lepszy.
Wszystkie wina produkowane w Alzacji posiadają oznaczenie klasyfikacji A.O.C. i stanowią niemal 20% produkcji wszystkich biały win A.O.C we Francji.