01 wtorek cze 2010
Napisał Maciek Gontarz na temat Czy wiesz że?
≈ Brak komentarzy
Tagi
Brak tagów
Udostępnij na:
Każde wino zawiera pewną ilość siarczyn, są one naturalnym produktem ubocznym procesu fermentacji.
Podobnewpisy
Nazwa: Cannubi MuscatelSzczepy: BarberaRegion: PiemontApelacja: Barbera d’Alba (DOC)Rocznik: 2006
Z Doliny Loary pochodzą również słynne na całym świecie różowe Anjou Rosé.
Według czasopisma „Wines & Vines" roczna wartość sprzedawanych na całym świecie win to 100 mld amerykańskich dolarów.
Niektórzy eksperci winiarscy uważają, że jeśli zakryjesz dłonią kieliszek w trakcie mieszania w nim wina, to bukiet i aromat będzie lepszy.
Jedna maszyna do zbiorów owoców winorośli wykonuje pracę 60 osób.
1 hektar = 2 471 akrów
W 2002 roku wrześniowe we włoskim Piedmoncie (Barolo, Barbaresco) gradobicie zniszczyło kilka najlepszych winnic w regionie.