01 wtorek cze 2010
Napisał Maciek Gontarz na temat Czy wiesz że?
≈ Brak komentarzy
Tagi
Brak tagów
Udostępnij na:
50 głównych szczepów winnych stanowi większość areału upraw winorośli na całym świecie.
Podobnewpisy
Nazwa: Cannubi MuscatelSzczepy: BarberaRegion: PiemontApelacja: Barbera d’Alba (DOC)Rocznik: 2006
Większość win z apelacji Pouilly-Fumé i Sancerre to wina, które nie są starzone w drewnianych beczkach.
Każde wino zawiera pewną ilość siarczyn, są one naturalnym produktem ubocznym procesu fermentacji.
Większość orginalnych szampanów produkowana jest z czerwonego szczepu Pinot Noir, a jednak większość z nich to wina białe!
Im większa zawartość alkoholu w winie, tym zazwyczaj wino zawiera więcej ciała (ciężkości).
Uprawianie winorośli w celu tworzenia wina rozpoczęło się około 8 tys. lat temu!
Średnio rocznie w Burgundii produkowanych jest 19 mln skrzynek wina, z czego aż 12 mln to Beaujolais!