Areał upraw Alzacji to 35 000 akrów, ale średnio 5 akrów należy do jednego producenta.
Zostało udowodnione, że ludzie odczuwają pięć smaków: słodycz, kwasowość, gorycz, słoność, ostatnim jest „umami" (smak glutaminianu sodu) raczej niewyczuwalny dla Europejczyków, w przeciwieństwie do ludzi z Dalekiego Wschodu.
W 2004 roku medyczna nagroda Nobla powędrowała do dwóch naukowców za ich badania nad systemem węchowym człowieka i odkrycie istnienia ponad 10 000 różnych zapachów.
Średnio rocznie w Burgundii produkowanych jest 19 mln skrzynek wina, z czego aż 12 mln to Beaujolais!
Kiepskie warunki pogodowe w 2002 roku w Toskanii spowodowały brak produkcji Chianti Classico Reserva.
Tylko 245 akrów winnic Burgundii to takie, które mają prawo do produkcji win Grand Cru.