01 wtorek cze 2010
Napisał Maciek Gontarz na temat Czy wiesz że?
≈ Brak komentarzy
Tagi
Brak tagów
Udostępnij na:
W 1933 roku, ponad 60% win sprzedawanych w Stanach Zjednoczonych zwierało ponad 20% alkoholu.
Podobnewpisy
Nazwa: Cannubi MuscatelSzczepy: BarberaRegion: PiemontApelacja: Barbera d’Alba (DOC)Rocznik: 2006
Większość win z apelacji Pouilly-Fumé i Sancerre to wina, które nie są starzone w drewnianych beczkach.
W 1921 roku w regionie Mozeli zostało wyprodukowane pierwsze wino Trockenbeerenauslese.
Wszystkie wina produkowane w Alzacji posiadają oznaczenie klasyfikacji A.O.C. i stanowią niemal 20% produkcji wszystkich biały win A.O.C we Francji.
Tylko 245 akrów winnic Burgundii to takie, które mają prawo do produkcji win Grand Cru.
W 2002 roku Francis Ford Coppola, właściciel winnicy Niebaum-Coppola zapłacił 350 000 USD za akr winnicy w Napa Valley.
Według czasopisma „Wines & Vines" roczna wartość sprzedawanych na całym świecie win to 100 mld amerykańskich dolarów.