Hiszpańskie wino lodowe – oficjalinie D.O.
25 niedziela lip 2010
Napisał Maciek Gontarz na temat News
Zatwierdzono nową apelację w Hiszpanii, w ramach której możliwa jest produkcja win lodowych jako D.O. (Denominacion de Origen). Nowe DO posiada dwie nazwy (ze względu na język kastylijski) – Vino Dulce de Hielo oraz Vi Dolç del Fred. Jest to pierwsza apelacja w Europie, której prawo umożliwia produkcję win lodowych poprzez sztuczne zamrożenie, co jest zabronione w krajach tradycyjnie produkujących tzw. „icewine” czyli w Niemczech, Austrii i Kanadzie. Tam winogrona muszą pozostawać na krzewie do momentu aż same zostaną zmrożone (przez warunki pogodowe).
W Penedes grona mogą być zamrażane w chłodni lub przy użyciu suchego lodu. Dodawanie cukru jest zabronione. Zbierane szczepy, tj. Chardonnay, Gewurztraminer, Malvasia de Sitges, Moscatel de Grano Menudo, Moscatel de Alejandría, Riesling, Sauvignon Blanc lub/i Merlot – muszą zwierać conajmniej 240 gramów cukru na litr
Nazwy D.O. producenci mogą używać począwszy od rocznika 2009.
Ciekawe kiedy do naszego kraju trafią pierwsze butelki…
Podobne
wpisy