Tommasi DOC Valpolicella Classico Superiore Ripasso 2008
13 poniedziałek cze 2011
Napisał Maciek Gontarz na temat Winoteka
Tagi
corvina, corvina veronese, corvinone, ripasso, rondinella, tommasi viticoltori, valpolicella, valpolicella classico, veneto, włochy
Udostępnij na:
TweetNazwa: „Ripasso”
Kraj: Włochy
Region: Veneto
Apelacja: DOC Valpolicella Classico Superiore
Rocznik: 2008
Szczepy: Corvina Veronese 70%, Rondinella 25%, Corvinone 5%
Zawartość alkoholu: 13%
Typ wina: czerwone, wytrawne
Cena: ?
Data degustacji: 04.06.2011.
Oko: Rubinowe, klarowne, z jaśniejszymi refleksami.
Nos: Specyficzny sposób produkcji – ripasso – od razu wyczuwalny w kieliszku. Na wejściu dostajemy intensywne aromaty dżemowe. Jeżyna i dojrzała słodka wiśnia do wyłowienia bez najmniejszego problemu. Z czasem otwiera się coraz bardziej i z kieliszka wysypuje się przypalona skórka chleba. Muszę przyznać, że wraz z tymi ciężkimi aromatami, wino jest jednocześnie zaskakująco świeże.
Usta: wina o conajmniej takiej jakości chciałoby się mieć codziennie na swoim stole. Usta są pełne, dobrze zbudowane, taniny bardzo zaokrąglone, wino nie jest agresywne. Nuty balsamiczno-ziemne to miła niespodzianka w ustach. Długość jest umiarokowana, ale w tym przypadku to raczej nie jest minus, bo mogłoby być zbyt przytłaczające. Myślę, że do dziczyzny byłoby wręcz idealne. Może warto się zaopatrzeć w sklepie Vipdelikatesy.pl?
Ogólnie: Wino pochodzi z trzech winnic: Conca d’oro, La Groletta, De Buris należących to Tommasi Viticoltori i było starzone w beczce z dębu sławońskiego przez 18 miesięcy. WIELKI plus należy się producentowi za jego stronę internetową, której zawartość zadowoli nawet najbardziej wybrednych poszukiwaczy informacji.
Podobne
wpisy