Co to jest terroir? Wielu do dziś poszukuje odpowiedzi na to pytanie. Mam wrażenie, że coraz więcej osób ma swoją prywatną definicję. Owy charakter siedliska wraz ze wszystkimi naturalnymi wpływajacymi na niego czynnikami pojawia się w trakcie niemal każdej dyskusji na temat wina. W końcu dochodzimy do terroir, wszyscy potakująco kiwają głowami, choć pewnie każdy rozumie to pojęcie inaczej. Mówi się też o tym, że terroir to główny element składowy autentycznego wina (inna dyskusja jest odpowiedzią na pytanie o to, czym jest autentyczne wino?).
Skoro winemaker ma tak duży wpływ na wino, to czy istnieje coś takiego jak wino autentyczne?
Autor twierdzi, iż terroir nie ma znaczenia, znaczenie ma producent/winemaker. Jeśli tak jest (a ja, się zgadzam z jego teorią) to czy terroir w ogóle istnieje? Jancis Robinson w „Oxford Companion to Wine” podaje taką definicję „the total natural environment of any viticultural site”. Dwa kluczowe słowa to NATURAL i VITICULTURAL. Do momentu wrzucenia wina do beczki może być natural, ale proces taki jak starzenie w beczce czy nawet suszenie winorośli na słomianych matach, to już nie NATURAL.
Skoro winemaker ma tak duży wpływ na wino to czy istnieje coś takiego jak wino autentyczne? Proces fermentacji, starzenia i inne elementy związane z procesem produkcji wina można przeprowadzić na co najmniej kilka sposobów, i prawie każdy z nich „pozbawia” wina terroir. Za to wtedy winu nadawany jest konkretny styl. Weźmy dla przykładu Bordeaux. Większość tych win ma styczność z dębową beczką. Tak wiec na końcu powstaje wino, które ma określony styl, bowiem kontakt z beczką jest ingerencją ludzką, dodaniem jakiegoś składnika, co odcina wino od jego dziewiczych korzeni.
Wiec jak to jest? Istnieje terroir? A może powinniśmy mówić o stylu wina? Jakie są Wasze opinie?
Podobne
wpisy