Trochę mniej poważnie, ale wciąż w jakiś sposób w nawiązaniu do wina. Jeśli zupełnie bezcelowo (no bo po co to robić) zbieracie korki po winie, to niech ten krótki film będzie dla Was inspiracją;)
Wszystkie wina produkowane w Alzacji posiadają oznaczenie klasyfikacji A.O.C. i stanowią niemal 20% produkcji wszystkich biały win A.O.C we Francji.
Ponad 400 winnic z Burgundii to winnice klasy Premier Cru.
W 2002 roku Francis Ford Coppola, właściciel winnicy Niebaum-Coppola zapłacił 350 000 USD za akr winnicy w Napa Valley.
Każde wino zawiera pewną ilość siarczyn, są one naturalnym produktem ubocznym procesu fermentacji.
Tylko 245 akrów winnic Burgundii to takie, które mają prawo do produkcji win Grand Cru.
We wczesnych latach osiemdziesiątych ubiegłego stulecia filoksera stała się problemem winiarzy z Kalifornii. Właściciele winnic byli zmuszeni przesadzić ich krzewy płacąc od $15,000 do $25,000 za akr.