Trochę mniej poważnie, ale wciąż w jakiś sposób w nawiązaniu do wina. Jeśli zupełnie bezcelowo (no bo po co to robić) zbieracie korki po winie, to niech ten krótki film będzie dla Was inspiracją;)
Kiepskie warunki pogodowe w 2002 roku w Toskanii spowodowały brak produkcji Chianti Classico Reserva.
Każde wino zawiera pewną ilość siarczyn, są one naturalnym produktem ubocznym procesu fermentacji.
Mimo tego, że Chablis jest częścią Burgundii, to dzieli je od północnej części Burgundii trzy godzina podróż środkami lokomocji.
Alzacja szczyci się trzema trzygwiazdkowymi restauracjami Michelin w promieniu 30 mil.
84% win z Bordeaux to wina czerwone. 16% z nich to białe.
Krzewy winorośli są sadzone w czasie ich okresu uśpienia, zazwyczaj w kwietniu lub maju. Większość krzewów daje wysokiej jakości owoce przez czterdzieści lat!