Château Latour rozpoczyna projekt win organicznych
31 poniedziałek maj 2010
Napisał Maciek Gontarz na temat News
Tagi
bordeaux, chateau latour, domaine d'eugenie, fort bonea, l'enclos, latour, pauillac, wina organiczne
Udostępnij na:
TweetW 2010 roku Chateau Latour rozpocznie realizację pierwszego w Bordeaux projektu związanego z winami organicznymi.
Latour rozpoczęło przekształcanie swoich winnic w stronę uprawy organicznej już w 2008 roku. Ten rok zwiększy udział prkatyk organicznych do 10% z 78 hektarów winnic z apelacji Pauillac.
„Skoncentrowaliśmy się na obszarach poza murami L’Enclos (wewnątrz uprawiana jest winorośl dla ich pierwszego wina) i jak narazie jesteśmy zadowoleni z rezultatów” – powiedziała w wywiadzie dla Dencanter.com Penelope Godefroy, odpowiedzialna za rozwój jakości i badań dla Latour.
Szef Latour, pan Frederic Engerer mówi o tym, że jeszcze wiele wszyscy muszą się nauczyć i eksperymentować, by móc podejmować właściwe decyzje w kwestii zmiany filozofii uprawy winorośli.
Dla nas to duże wyzwanie – dodaje – ponieważ liczymy się z tym, że stracimy całe zbiory, ponieważ nie uda nam się uzyskać oczekiwanej jakości. To wielkie wyzwanie, nie tylko w kwestii zmiany sposobu myślenia o uprawie, ale także w ssposobie zarządzania winnicą.
Godefroy odpowiedzialny jest za uprawy organiczne w Domaine d’Eugénie w Burgundii w Vosne-Romanée, natomiast Engerer odpowiada również za Fort Bonea, organiczną winnicę prowadzoną w Dolinie Rodanu.
Źródło: Decanter.com
Podobne
wpisy