Wina z Lidla – Jesień 2016 – warto czy nie?

prezentacja_nowej_oferty_win_z_lidla

Oczywiście, że warto, tylko nie po wszystko. Nie postarałem się o analizę ofert pt. „Czy jest ambitna, czy to stare, dobrze znane etykiety, czy coś nowego, po co komu rose na jesieni itp?” Whatever. Bardzo serio wątpię, by interesowało to więcej niż kilkadziesiąt osób w kraju, które w dodatku mają własną opinię na ten temat.

Degustacja była dawno, ale wspominam o niej dziś, bo pierwsze wina na półkach zdaje się od 22.10.2016.

Nie próbowałem większości win, więc pewnie godne polecenia są jakieś nietestowane przeze mnie. W tym celu polecam skorzystanie z tego linka.

POLSKA

Białe Wino Polka 2015

Polka 2015, Kraków – 29,99 zł. Mam przeczucie, że to może być hit sprzedażowy. Na tę cenę nie trzeba patrzeć wyrozumiale, że skoro polskie, to jako element folkloru zapłacę więcej i cudów w środku nie oczekuję. Nos dosyć intensywny, usta w miarę się trzymają, choć ciut zbyt płaskie i finisz urwany. Jako całość w relacji do ceny daje sobie radę. Przy okazji warto wspomnieć, że jest to kupaż trzech hybryd: Johanniter, Solaris i Hibernal. Polecam! Zwłaszcza miłośnikom Sauvignon Blanc.

FRANCJA

Samur brut AOP Samur - wino musujące LidlSamur Brut, AOP Samur22,99 zł – wydaje mi się, że woda gazowana zazwyczaj sprzedawana jest taniej. Określenie, że jest to wino o bukiecie oszczędnym byłoby w tym przypadku mocnym nadużyciem. Omijamy!

Chablis 2015 AOP ChablisChablis 2015, AOP Chablis39,99 zł. To na serio jest Chablis?!? Serio? Bardzo jestem na NIE.

 Michel Reeb, Pinot Blanc 2013, AOP AlsaceMichel Reeb, Pinot Blanc 2013, AOP Alsace – 27,99 zł – mnie to wino w 100% przekonało do siebie. Dojrzałe i słodkie mirabelki przeplatają się tu ze świeżym, kwaśnym jabłkiem. W ustach pełne, dobrze wyważone. Daje dużo przyjemności z picia. #włożędokoszyka

J.P.Muller, Riesling 2013 – Grand Cru Altenberg de Bergbieten, AOP Alsace Grand CruJ.P.Muller, Riesling 2013 – Grand Cru Altenberg de Bergbieten, AOP Alsace Grand Cru – 39,99 zł.
J.P.Muller, Riesling 2011 – Grand Cru Schlossberg, AOP Alsace Grand CruJ.P.Muller, Riesling 2011 – Grand Cru Schlossberg, AOP Alsace Grand Cru – 39,99 zł.
Zbiorczo odniosę się do obu rieslingów. Kocham ten szczep wyjątkowo, miałem okazję próbować kilka razy, z różnych parceli, roczników czy producentów. Powyższe przykłady to Grand Cru z Alzacji, więc pewien poziom powinien być zachowany. Altenberg ma ładny nos, choć może zbyt bardzo wybija się tu suszona morela i dominuje nad innymi elementami. Drugi zawodnik nos ma mocno przygaszony, jakby minął już jego czas. Obaj zawodnicy usta mają oklapnięte i totalnie nieciekawe, brak zarówno wyrazu, jak i struktury, nie wspominając o finiszu. Podsumowując – moim skromnym zdaniem – nie warto.

 Ph. Bouchard & Cie, Sauvignon Blanc 2015, IGP Pays d’OcPh. Bouchard & Cie, Sauvignon Blanc 2015, IGP Pays d’Oc – 17,99 zł. To jakieś Sauvignon Blanc któremu kazano wejść pod miotłę i cicho siedzieć. I siedzi. Nic się nie dzieje. Nie wiadomo dlaczego jest w kieliszku i co dalej zrobić z zawartością. Nie wiadomo też dlaczego stoi na półce sklepowej. #niekupiłbym
Chateau Reyne 2015 Malbec AOP CahorsChâteau La Reyne 2015, Malbec, AOP Cahors
– 24,99 zł. Fanem odmiany Malbec nie jestem, ale tu przyjemnie zaskoczyłem się, że zawartość kieliszka nie męczy. Nie pokocham tego szczepu chyba nigdy, ale lepiej się czuję wiedząc, że jego fani znajdą na półce coś, czego nie trzeba kroić nożem nakładając na grube pajdy chleba.

Hermitage 2014, AOC HermitageHermitage 2014, AOC Hermitage – 89,90 zł. Producent jest nieznany. Przynajmniej nie mi, mam nadzieję, że importer wie kim jest ;) Od tzw. win droższych tj. 50zł+ oczekuję w zasadzie jednego – że przynajmniej będą poukładane technicznie. Tu beczka wystaje na kilka metrów, co powoduje rozjazd percepcji. A że nie umiem być twórcą i tworzywem, to… nie znalazłem dystansu. Jestem na NIE.

WĘGRY

Móri Pinot Grigio „Paulus”, Molnár Borhaz 2015
Móri Pinot Grigio „Paulus”, Molnár Borhaz 2015
– 17,99 zł. Całkiem porządna struktura, sporo owocu z dominującym agrestem i grejpfrutem, usta powabne. Wszystko mi tu pasuje. W tej cenie właściwie nie wypada narzekać.

Móri Ezerjó „Paulus”, Molnár Borhaz 2015
Móri Ezerjó „Paulus”, Molnár Borhaz 2015
– 17,99 zł. Świeże, warzywne, zielonkawe. Niby wiadomo, że za 18 zł nie leci się w kosmos, ale te lekko sztucznawe usta nie porywają zbytnio do chęci wzięcia udziału w przygodzie. Dramatu nie ma. Można, tylko po co? Są inni ciekawi gracze. #zdecydujsam

Egri Csillag, Gróf Buttler 2014
Egri Csillag, Gróf Buttler 2014
 – 29,99 zł. Kupaż niecodzienny na polskich półkach z winami – Leányka, Királyleányka, Muscat Ottonel oraz Pinot Blanc. Wiem, że to wino wzbudziło kontrowersje, niemniej jednak mi się spodobało. Może i brakowało mu jakiegoś finezyjnego nosa, ale w ustach sporo było ciała. I ten aromat do złudzenia przypominający napój jabłko-mięta od producenta na „T”… :) Wino inne, warte spróbowania. Jestem na tak!

Wekler Pécsi Trieb 2011
Wekler Pécsi Trieb 2011
  – 19,99 zł. Ktoś tu chyba dostał duży rabat na beczki dębowe lub czipsy były rozdawane za darmo. Każdy prowadzący szkolenia o winie powinien nabyć w celach edukacji swoich podopiecznych. Warto kupić do domu zamiast masła.

Tokaji Furmint, Made by Dereszla 2015Tokaji Furmint, Made by Dereszla 2015 – 19,99 zł. Tutaj boję się zabrać głos, bo w twarz dostać łatwo. Większość uważa, że to dobre wino, poleca. Dla mnie jest na granicy pijalności. Głodycz z goryczą i jakiś nieład strukturalny odrzucają mnie od kieliszka.

Mátrai Hárslevelű „Friz”, Dubicz 2008
Mátrai Hárslevelű „Friz”, Dubicz 2008
– 24,99 zł. Dla mnie to jest najciekawsze (nie wiem czy najlepsze) wino degustacji. Oldskulowy klimat, bo 8 lat w kieliszku, wytrawnego Hárslevelű to niecodzienny widok. Jest to kategoria win spod znaku „człowieku, weź się wyluzuj, kup mnie i daj się zaskoczyć”. Bardzo odpowiada mi jego moc i wyrazisty charakter, herbaciane nuty utlenienia dobrze balansują się z delikatną, suszoną morelą. Każdy to lubi wino winien spróbować, bo czasem warto otworzyć głowę na nowe.

Szekszárdi Syrah, Szeleshát 2013
Szekszárdi Syrah, Szeleshát 2013
– 29,99 zł. Uwielbiam wina, które nie udają czegoś, czym nie są, tylko odsłaniają się ze szczerym zamiarem oddania się w prostocie. Ziołowo-pieprzny, typowy Syrah, ze zdrową dawką świeżości i soczystości. Czysta przyjemność za dobre pieniądze. Jestem bardzo na tak! Jeśli mieszkasz obok najbliższego Lidla, który jest i dla mnie najbliższym Lidlem, to nie szukaj tam tego wina – właśnie wykupiłem zapas w całości.

Egri Bikaver, Juhász 2012
Egri Bikaver, Juhász 2012
– 19,99 zł – nie idźcie tą drogą. Bez względu na moment zakupu – wiedz, że wczoraj ktoś butelkował to wino :) Nieeeeee!

Tokaji Cuvée 2015, Béres
Tokaji Cuvée 2015, Béres
– 14,99 zł. – kupię do domu, bo jak dzieci będą w szkole robiły eksperymenty z wodą i glukozą, to podsunę im gotowca. Odradzam.

Tokaji Aszú 5 puttonyos 2010, Chateau Dereszla
Tokaji Aszú 5 puttonyos 2010, Chateau Dereszla
– 59,90 zł – ja być może się nie znam wcale. Nie wiem sam, ale w mojej niewiedzy śmiem twierdzić, że brak mu w nosie polotu. Przygaszony jest biedak, jakby się miał zaraz udusić. W ustach niby kwasu mało nie ma, niby jest balans, ale całość jakoś rozjechana. Do mnie nie przemawia. Chciałbym powiedzieć – kup i przekonaj się sam, ale 60 zł, to nie jest test dla każdego śmiałka.

Tokaji Fordítás, Hétszőlő 2003
Tokaji Fordítás, Hétszőlő 2003
 – 29,99 zł – nie każdy lubi, bo w sumie to nie jest wino perfekcyjne. Mi się podoba ta słodycz wprost, kwasowość wyciąga je, dzięki czemu zmęczenie materiału nie przychodzi zbyt szybko. Piłem z przyjemnością, zrobię zapasik pod hasłem „wpadnie mama, to będzie cmokała z zadowolenia”.

Dziękuję za uwagę 🍷

Degustowałem na zaproszenie Lidl Polska, za co uprzejmie dziękuję.

 
  • Ej, Cave de Tain do jednak znana spółdzielnia. Cieszę się, że podzielamy zdanie a propos Furminta Dereszli, co wymaga nieco obywatelskiej odwagi.

    • Cave de Tain stoi za Hermitage? Jakoś nie umiałem się doczytać tego faktu. Odnośnie Furminta i innych tematów „w tym stylu”, to cóż… ja zabieram głos w formule – nie znam się, to się wypowiem :D

    • Krzysztof Majer

      Odwagi wymagałoby nazwanie Furminta Dereszli dobrym winem. Pozdrawiam

      • Ja bym nie używał stwierdzeń bezwzględnych. Bez trudu znajdę wśód znajomych osoby, którym będzie smakował. Mi natomiast taki styl stanowczo nie odpowiada.

        • Krzysztof Majer

          To było (w zamyśle) żartobliwe odniesienie do komentarza Sebastiana. To fakt, na pewno wielu osobom to wino może smakować.

  • tom

    Dość ciekawe opisy , a co do tego furminta od dereszli to jest wprost ohydny, tak więc opi ” na granicy pijalności” jest dla tego wina i tak bardzo łagodnym określeniem. 2013 rok był super, choc wiosną 15 jeszcze nie tak bardzo jak w 16 i to było świetne wino ….2015 dereszlę omijać szerokim łukiem.co do maślacza to p.Bońkowski strasznie go zjechał a wino na węgrzech kosztuje niecałe 5000 ft, co nie jest mało a szczególnie że już za takie pieniądze kupuje się niezgorsze asu 5 putonowe.

    • GrzegorzC

      Czyżby pojawiło się jakieś nowe wino w ofercie Lidla? Nie przypominam sobie aby Red. Bońkowski krytykował ostatnio jakiegoś Máslása, raczej wręcz przeciwnie ostatni o jakim wspominał Zsirai Máslás 2008 raczej chwalił?

    • Nie bez powodu na etykiecie brakuje oznaczenia „Chateau Dereszla”, natomiast wykorzystano zgrabnie „Made by Dereszla”. Tu jest pies pogrzebany.
      Odnośnie maślacza, to chyba nie do końca kojarzę o co chodzi. Chętnie zobaczę link i doczytam, by się zorientować.

  • tom

    Forditas od Hetszolo to jest maślacz i został potraktowany słabo przez red. Bońkowskiego. Natomiast jeśli chodzi o made by dereszla i że to robi jakąś różnicę chyba nie 2013 też był made by…. i był na początku 15 dobry a wypiłem 3 but. co daje mi jakis pogląd a na początku 16 był świetny ..ułozył się złapał trochę głębi smaki sie wyostrzyły i zarysował lekką strukrurę , był świerzy, mocno pijalny jak za 20 zeta świetne wino natomiast 15 jest po prostu nie pialny. To są moje subiektywne odczucia innym może smakować …..pozdrawiam

    • OK. Teraz wszystko rozumiem. Mam wrażenie, że z tym Forditas’em jest podobie jak Dereszlą. Wina w konkretnych stylach, nie każdemu będą odpowiadały. Dlatego może w słodyczach mamy zarówno Aszu jak i Forditasa. A w wytrawnych to już w ogóle barok, jak ktoś nie lubi stylu Dereszli, to niech łapie Polkę lub Pinot Blanca, który mi się mega spodobał. Pozdrowienia!

    • GrzegorzC

      A na jakiej podstawie to twierdzenie, że Fordítás od Hétszölö to Máslás (swoją droga dosyć odważne)?