Anteprime di Toscana

15-22 lutego 2014

Anteprime di Toscana, to impreza na którą co roku zjeżdżają się setki dziennikarzy z całego świata, by próbować nowych win, z roczników które będą wprowadzane do sprzedaży. Całość, to de facto sześć imprez organizowanych przez różne konsorcja toskańskie, którym to imprezom należą się oddzielne relacje. W tym samym czasie, obok dziennikarzy degustują kupcy szukając nowości do wprowadzenia na swoich rynkach.

Warto przy tej okazji wspomnieć, że włoska organizacja wspięła się na wyżyny i zdecydowanie skutecznie przedefiniowała pojęcie bałaganu, ale to już temat na inny raz.

Relację zaczynam od posumowania zdjęciowego.

Anteprima Chianti & tzw. emerging terroirs

Równolegle do degustacji Chianti, na kilkunastu stoiskach mogliśmy próbować win z mniej luba bardziej znanych apelacji. Pierwszego dnia w sumie była szansa przetestowania ok. 800 win. Myślę, że mało kto dobił do 30%.

Toskania w infografice

Fakty o Toskanii w infografice

Anteprima Chianti degustacja dla prasy

Anteprima Chianti – prasa degustuje

Chianti DOC

Chianti DOCG – w końcu sensowne corporate identity (jakby to kogoś obchodziło)

Consorzio Chianti Colli Senesi

Consorzio Chianti Colli Senesi

Consorzio Montecucco

Consorzio Montecucco

Consorzio di Tutela Vini Elba DOC

Consorzio di Tutela Vini Elba DOC

Consorzio di Tutela Dei Vini del Carmignano

Consorzio di Tutela Dei Vini del Carmignano

Consorzio di Tutela Bolgheri DOC

Consorzio di Tutela Bolgheri DOC

Consorzio Chianti Colli Fiorentini

Consorzio Chianti Colli Fiorentini

Consorzio Tutela Morellino di Scansano

Consorzio Tutela Morellino di Scansano

Consorzio Terratico di Bibbona DOC

Consorzio Terratico di Bibbona DOC

Consorzio Tutela Vini Val di Cornia DOC

Consorzio Tutela Vini Val di Cornia DOC

Consorzio Vini Cortona

Consorzio Vini Cortona

Consorzio Chianti Rùfina

Consorzio Chianti Rùfina

Consorzio Vino Chianti

Consorzio Vino Chianti

Valdarno di Sopra DOC

Valdarno di Sopra DOC

Vernaccia di San Gimignano i pojedynek pt. „rozjedźmy się sami walcem, na własne życzenie”.

Kolejny dzień upłynął pod znakiem San Gimignano. Ktoś wpadł na pomysł degustacji porównawczej Vernacci di San Gimignano z austriackim Grünerem Veltlinerem. Cóż, te ostatnie były najlepszymi winami białymi, jakich próbowaliśmy w trakcie całej imprezy ;)

Vernaccia di San Gimignano - degustacja porównawcza

Vernaccia di San Gimignano – degustacja porównawcza

San Gimignano - sala Dantego

San Gimignano – sala Dantego – iście dantejskie sceny

Vernaccia di San Gimignano vs. Gruner Veltliner

Vernaccia di San Gimignano vs. Gruner Veltliner – historia strzału w kolano

San Gimignano - dym

San Gimignano – nie habemus papam, ale dostaliśmy wciry

Chianti Classico – Gran Selezione

Chianti Classico degustować, to czysta przyjemność. Nawet wtedy, gdy w dwa dni przez usta przelewa się ok. 300 win, a dentysta po powrocie wita Cię wymownym stukaniem się w czoło.

Anteprima Chianti Classico Stazione Leopolda

Anteprima Chianti Classico Stazione Leopolda

Anteprima Chianti Classico Strefa Kupców

Anteprima Chianti Classico Strefa Kupców

Anteprima Chianti Classico Gallo Nero

Gallo Nero – wita i zachęca do polubienia

Anteprima Chianti Classico Fontodi Vigna del Sobro Gran Selezione 2010

Fontodi Vigna del Sobro w wersji Gran Selezione 2010 – kontrowersyjna kategoria

Anteprima Chianti Classico Butelki

Anteprima Chianti Classico – bezkres etykiet

Vino Nobile di Montepulciano – świetna organizacja

W sennym Montepulciano luzik. 80 win do południa, następnie wizyty u Boscarelli, Lunadoro i La Braccesca Antinorich.

Vino Nobile di Montepulciano - sala degustacyjna

Vino Nobile di Montepulciano – w takich warunkach można degustować

Vino Nobile - Tomasz Prange-Barczyński woli malbeca i torrontesa

Tomasz Prange-Barczyński w prowokacyjnym t-shirt’cie – najwyraźniej sugeruje, że woli malbeca i torrontesa

Benvenuto Brunello

W Montalcino dwa dni intensywnych degustacji Brunello. Moment mojego kryzysu i zwątpienia w sens życia :) Dzięki Wojtkowi Gogolińskiemu, z pomocą przychodzi niesamowita wizyta w Poggio di Sotto.

Benvenuto - Brunello - Gotowi ? Można zaczynać

Benvenuto Brunello – Wszyscy gotowi ? Można zaczynać?

Benvenuto Brunello - praca wre

Benvenuto Brunello – składamy zamówienia

Benvenuto Brunello - sommelierzy

Benvenuto Brunello – niektórzy sommelierzy nie składają zamówień

Benvenuto Brunello - Francuzi pracują w skupieniu

Benvenuto Brunello – Francuzi pracują w skupieniu. Narzekają, że Poggio di Sotto to woda (sic!)

Wojciech Bońkowski - man or machine?

Wojciech Bońkowski – man or machine? You never know :)

Teksty dotyczące poszczególnych degustacji wkrótce. Stay tuned.

Do Toskanii podróżowałem na zaproszenie organizatorów Anteprime di Toscana.

 
  • Ach jak żałuję, że mnie tam nie było :/

    • Bez przesady, poza dużo lepszą pogodą, lepszym jedzenie i genialnymi (miejscami) winami, to nie ma co zazdrościć :)